Изложба и промоција књиге „Порекло музичких инструмената код Срба“

Изложба и промоција књиге „Порекло музичких инструмената код Срба“

Народни музеј у Крагујевцу – у сусрет Српској Новој години
13. јануар 2017.

Програм вечери:
18.00 отварање изложбе

Увећај плакат:

18.30 промоција књиге

19.00 концерт

Изложбу у галерији Народног музеја отвориће др Селена Витезовић из Археолошког института и Марија Ракић Ловрић, етномузиколог.
У наставку програма у Конаку кнеза Михаила промоција књиге: „Порекло музичких инструмената код Срба, на основу археолошких, историјских, етнографских и других података“ кустоса-археолога Игора Ђуровића из Народног музеја у Крагујевцу.
Аутор нас води у најдаље периоде људске историје, да би указао на прве археолошке налазе, које сматра узорима савремених инструмената, на шта указује анализом ових предмета. Прате се појаве на широј територији: од праисторијске Европе, преко Средње Азије и Блиског Истока, старе Грчке и Рима, да би се на крају ови подаци повезали са простором изнад Карпата који се сматра Прапостојбином Словена. Аутор сматра да више инструмената у српској пракси имају зачетак у најдаљој праисторији у палеолиту, да су другима тамо корени али им је дуг развој све до средњег века, да поједини се појављују као резултат контакта у античком и средњевековном добу. Тако анализира развој гусала кроз дуг период од праисторије све до средњег века, прве појаве фруле и настанак писка, потврде о постојању тамбуре, караба, дипли и гајди, тарабука, бубња и других инструмената у старим добима.
Изложба у Галерији Народног музеја „Порекло музичких инструмената код Срба“ приказује све резултате истраживања изнете у књизи у скраћеном виду, и у том смислу је својеврсна промоција књиге. Но, други део изложбе је промотивног карактера: приказано је неколико реконструисаних инструмената са српских средњевековних фресака. Панои са фрескама садрже инсталацију реконструисаног инструмената уметнутог на месту његовог приказа: лаута из Богородице Љевишке, гудач из Каленића, труба из Дечана, бубањ из Леснова, итд.

На крају програма концерт на средњевековним инструментима.

Покровитељ: Министарство културе и информисања Републике Србије

Цена књиге: 1.000,00 динара
Поруџбине: muzejkg@gmail.com 034/333-302 „

Коментари са фејса:

коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.